Wist je dat de Belgische staat al meer dan 6.000 keer veroordeeld is voor het niet respecteren van het recht van asielzoekers op bed, bad en brood. De paarsgroene federale regering steunt het Europees asielrecht enkel in woorden, niet in daden. Omdat individuele asielzoekers hun recht op opvang via de rechtbank afdwingen, worden er dwangsommen uitgesproken. Deze zijn de afgelopen jaren opgelopen tot een hallucinant bedrag van 278,5 miljoen euro, zo liet staatssecretaris Nicole De Moor in het parlement weten. Tweehonderdachtenzeventig miljoen euro van uw belastingsgeld dat naar individuele asielzoekers uit Afghanistan, Palestina, Burundi, Syrië… moet gaan. De regering betaalt niets. Maar dat geld wordt nu via de beslagrechter opgehaald, de meubelen van FEDASIL en de kabinetten worden nu openbaar verkocht. De afgang is compleet.

En daar blijft het niet bij. De teller loopt elke dag op. Met 240.000 euro PER DAG. Omdat dit een echte schande is, maakten we deze dwangsomteller. Het beste bewijs dat de naïef-linkse opengrenzenrecepten op een fenomeen als internationale migratie anno 2023, gedoemd zijn om te mislukken.

Wij kiezen voor een ander model, het Australische model waarbij de asielprocedure wordt geëxternaliseerd buiten de grenzen van de Europese Unie. Steeds meer landen kiezen voor deze oplossing. De Belgische regering blijft echter blind en doof.

Zeg NEEN tegen deze dwangsommen, zeg NEEN tegen illegale migratie, zeg NEEN tegen de naïeve opengrenzenpolitiek en kies voor het Australisch model.

Theo Francken
Kamerlid